google-site-verification: google2e224fd02b2308b0.html Mobilya renk değişimi: Mobilya boyama nasıl yapılır
Images

Mobilya boyama nasıl yapılır

Merhaba;

Bir mobilya nasıl boyanır, bir ahşap nasıl boyanır?
Bu konulara ilgi duyuyorsanız, ya da mobilyalarınızı boyatmak gibi bir fikriniz varsa eminim bu konuda bir sürü şey okumuşsunuzdur. 

Ben bu yazımda şöyle yapın böyle yapın demekten ziyade, biz nasıl yapıyoruz, pürüzsüz bir lake mobilya boyama nasıl olur, profesyonel mobilya boyama işinin süreci nedir... Bunlardan bahsetmek istiyorum. 

Bir örnek vermek gerekirse diyelim ki ceviz renkli, halkın bildiği isimle kahverengi bir yatak odası takımını ele alalım. 
Öncelikle kesinlikle zımpara olmazsa olmaz şartımızdır. Bazı internet siteleri zımpara yapmadan da boyama işlemi yapılabileceğini yazsa da bu kesinlikle uzun vadede sağlıklı bir tercih değildir. Zımpara mutlaka yapılmalı. 



Zımparalama İşlemi;


Mobilya boyamada kullandığımız zımpara
Öncelikle 180 numara zımparayla mobilyamızı iyice zımparalıyoruz. Mobilyada büyük yaralar ve zedelenmeler varsa macun yapılması gerekiyorsa zımpara ile beraber ortaya çıkan büyük macun yerlerini macunluyoruz. Böyle büyük zedelenmeler astar öncesi mutlaka gözümüze çarpar. Tabi biraz özenli incelemek gerekiyor. Zımpara ve aynı anda yapılan macunlama işleminden sonra astarlama işine geçiyoruz. Modeline, takımın durumuna ve zorluğuna bağlı olarak 1 yatak odası takımını 2 kişi, ortalama iki günde zımparasını bitirir.





Astarlama İşlemi



Mobilya boyamada kullandığımız astar
Poliüretan astar kullanıyoruz. Mobilya boyama sektöründe kullanılan bütün malzemeleri ayrı bir yazımızda yayınlayacağız. Astarlama işinden sonra mobilyamızda ki bütün hatalar, yaralanmalar, zedelenmeler ortaya çıkacaktır. Ufak tefek macun yerlerini görmemizi sağlar ve boyaya pürüzsüz bir yüzey hazırlar. 

Astar işi önemlidir. Astar ne kadar sağlam olursa, hem son kat boyanın örtücülüğünü kolaylaştıracaktır hemde herkesin bildiği gibi, her sektörde önemli olduğu gibi mobilyamızın zeminini sağlamlaştıracaktır. 


Zemin çok önemlidir. Zemin ne kadar sağlam olursa mobilyamız uzun vadede o kadar dayanıklı olacaktır.. 

Bazı ustalarımız astar işine çok fazla önem vermezler. Çünkü astar zımparası yapacakları için, zımparada uğraşmak istemezler. 

Bu açığı fazla boya atarak kapatmak isterler ama bu yanlıştır zira malzeme zararından ziyade uzun vadede müşteri kaybına neden olur. Özetle;  son kat boya kadar önemlidir astarlama işi. 


Düşünün ki bir apartmanın zemini ne kadar kötü olursa, üst katlarda o kadar sağlıksız ve çürük olacaktır. Astarlama işimiz bitti, sağlam bir zemin elde ettik. Bir günümüzü de astarlama işi için ayırdık.


Ertesi günü sırada tekrar zımparalama işimiz var. Bu sefer 220 numara zımpara ile astarımızı zımparalıyoruz. Astar zımparası yaptıkça elle kontrol ediyoruz. Kaymak gibi ve pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar zımparalama işine devam ediyoruz. Zaten kısa bir süre sonra el yoklaması esnasında zeminimizin kaymak gibi, elimizin kaydığını ve pütürsüz bir yüzey olduğunu fark edeceksiniz. Yine aynı şekilde 2 kişi bir takımın astar zımpara işini bir günde bitirebilir.


Ertesi günü astar zımparası biten mobilyamızı atımhane diye tabir ettiğimiz odaya alıyoruz. Zımparanın oluşturduğu tozu havayla temizliyoruz. Ardından tekrar bir astarlama işi yapıyoruz fakat bu sefer ilk attığımız astar gibi değilde daha ince bir astar atıyoruz. Bunda ki amaç zımparanın oluşturduğu çizikleri kapatmak.


İkinci kat ince astarlama işinden sonra, sıcak havalarda 1 saat kadar sonra,  320 yahut 400 numara rulo abrasoft smirdex marka  sünger zımpara ile okşama diye tabir ettiğimiz pürüz alma işlemini yapıyoruz. Bu arada evinizde kendi kendinize küçük objeler boyayacaksınız bu zımparayı kullanmanızı tavsiye ederim. Çok pratiktir ve oldukça işinize yaracaktır. Kutuyla almanız gerekmez. Mobilya sanayi sitelerinde bulunan mobilya boyama malzemeleri satan yerlerde metre bazında alabilirsiniz. Kimi yerde kutuyla satarlar ama araştırdığınız zaman metreyle alabileceğiniz yerler bulabilirsiniz. Gerekirse bizimle irtibata geçip yardım isteyebilirsiniz.


Buraya kadar yaptıklarımızı kısaca özetleyelim. Yatak odası takımımızı, önce 180 numara kağıt zımparayla zımparaladık, ardından biraz kalınca astarlama işini yaptık. Daha sonra attığımız astarı zımparaladık. İnce bir kat astarlama daha yaptık. Onu da 320 numara sünger zımparayla pürüzünü aldıktan sonra şimdi geldik son kat boyama işine;


Son kat boyama;



Mobilya boyamada kullandığımız son kat boya
Son katta selülozik boya
kullanıyoruz. Filli'nin selülozik boyasını tercih ediyoruz. Her atölye farklı marka kullanır. Fiyatlar hemen hemen aynıdır ama biz son kat olarak Filli tercih ediyoruz. Kurşunsuz ve insan sağlığına zararı yoktur. Tabi her tedarikçi ve malzemecinin anlaşmalı olduğu markalar farklı olduğu için her atölye farklı malzemeler kullanıyor. Allahtan bizim malzemecimizin Filli bayiliği var :)
Son kat boyamızı, zeminini kusursuz hazırladığımız mobilyamıza 
2-3 kat şeklinde uyguluyoruz. Astarı sağlam atılmasından mütevellit 2-3 kat boya yeterli oluyor. Şimdi gelelim işin can alıcı noktasına...

Vernikleme;

Bazı atölyeler, hatta bir çok atölye son kat boya işinden sonra vernikleme işlemi uygulamazlar. Çünkü hem masraflı, hemde zaman alır. Bunun içinde selülozik boya değil, vernik istemeyen poliüretan son kat boya atarlar. Boyayı atar bitirir, vernikle uğraşmaz. Peki boyayı ne koruyacak?  

İnsanların çoğu beyaz mobilyalarının sararmasından şikayet ederler. Evet poliüretan boya ile boyanmış mobilyalar sararır ve bunu önlemenin bir yolu var. Sayerlack vernik.



Mobilya boyamada kullandığımız son kat vernik
Mobilyalarınızı boyatırken mutlaka sayerlack vernik kullanılmasını isteyin. Tabi mobilyanızı boyatırken sayerlack kullanılıp kullanılmadığını nasıl anlayacaksınız? Buda çok zor. Bunu ancak bir cilacı anlayabilir. Peki bize nasıl güvenebilirsiniz, biz sizin babanızın oğlumuyuz :) 

Biz klasik esnaf ağzı;  ablacım rahat olun, garantisi biziz, aynı mobilyayı ben kullanıyorum :), bir sıkıntı olursa biz burdayız gibi sözler yerine sizinle 5 yıllık sözleşme yapıyoruz. Mobilyanızın sararmayacağı, boyanın kendi kendine kabuk şeklinde atmayacağına dair. Üstelik bu sözleşme bilgisayar çıktısı değil kendi el yazımla, gözünüzün önünde yazdığımız bir sözleşme. Böylece medeni ülkeler gibi söz ile değil, kağıt üzerinde garanti veriyoruz. İstiyoruz ki bu memlekette artık birileri işini düzgün yapsın, Yasalara ve usülüne uygun yapsın. Böylece bir ihtilaf durumunda mahkemelerde çabuk ve hızlı sonuç alabilirsiniz. 

Dolayısıyla bence kendimizi riske atmayız :)

Şimdi gelelim sayerlack verniğin özelliklerine;


*Sayerlack candır, 

*Sayerlack çizilmeye karşı mukavemeti arttırır, 
*Sayerlack sararmayı önler, 
*Sayerlack toz düşmanıdır. Tabir-i caizse tereyağı gibi bir doku oluşturduğundan toz üzerinde durmaz. Boya gibi toz üzerinde yapışmaz.
*Sayerlack atılmış mobilyaların dokusu bile başka bir güzeldir ve çok rahat silinebilir.

Bir başka yazımızda görüşmek üzere!

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Slm eski gardolabimi boyamak istiyorum dolabim vernikli zımpara yapmadan boyama tutarmi

Unknown dedi ki...

Slm ben eski gardolabimi boyamak istiyorum ama dolabim vernikli zımpara atmadan boyasam tutarmi

esenyurt mobilya dedi ki...

emeginize sağık hoş bı anlatım

Unknown dedi ki...

Bu sayerlack vernik nasıl uygulanıyor boya tabancası ile mı yoksa fırça ile de olabiliyor mu